Ayn Rand
Objectivisme
Field Guide
Quotes
Links

Mijn Homepage
Wie is Ayn Rand?
Ayn (spreek uit: “aain” als in “wine”) Rand (eigenlijke naam: Alissa Zinovievna Rosenbaum) werd geboren in 1905 in St Petersburg. Zij studeerde daar Geschiedenis en Filosofie en vluchtte met hulp van familie in 1926 naar Amerika, waar zij aanvankelijk in de filmindustrie ging werken. 
In de dertiger jaren begon zij zelf met het schrijven van korte verhalen en toneelstukken. Een redelijke bekendheid kregen “Night of January 16th”, “We the Living”(1936) en “Anthem” (1938). 
 
Haar eerste grote succes was echter “The Fountainhead”, dat uitkwam in 1943 en in het Nederlands vertaald is als “De eeuwige bron”. In 1957 verscheen Rand’s magnum opus, “Atlas Shrugged”, in het Nederlands vertaald als “Wereldschok”.
Vanaf de 60er jaren ging Ayn Rand zich meer richten op het weergeven van haar filosofische ideeën in essays, tijdschriftartikelen en lezingen. Deze artikelen verschenen in tijdschriften als “The Objectivist Newsletter”, “The Objectivist” en “The Ayn Rand Letter”. 
 
Veel van deze artikelen zijn terug te vinden in door Nathaniel Branden en Leonard Peikoff samengestelde anthologieën, waarvan de belangrijkste zijn:
  • The Virtue of Selfishness (1964)
  • Introduction to Objectivist Epistemology (1966)
  • Capitalism, The Unknown Ideal (1967) (vertaald als: “Kapitalisme, het onbegrepen ideaal”)
  • The New Left: The Anti-Industrial Revolution (1971)
  • The Romantic Manifesto (1971)
  • Philosophy: Who Needs It (1982)
 
Ayn Rand overleed in Maart 1982. Haar filosofie staat bekend als “Objectivisme”.