RSS Feed for This PostCurrent Article

Googles “Bieb van de toekomst”

Uitgevers vrezen een digitaal monopolie van Google, dat miljoenen boeken scant en op internet zet

Beter dan verbieden lijkt mij: concurreer eens mee! Waarom doet Google dit? Het gaat om boeken waarvan de auteursrechten nog niet zijn verlopen, maar die door de uitgevers niet meer de moeite waard worden bevonden om uit te geven. Naar de bieb dus, of hopen op een tweedehandsexemplaar als je zo’n boek wilt lezen.
Nu is er dus, sinds enige tijd, een derde optie: Google. Ik heb daar met mijn liefde voor boeken en informatie al meerdere malen van mogen profiteren en heb dat ook al eens beschreven. Een goede zaak!
De uitgeverijen, die de macht lekker in handen dachten te hebben en houden, hebben nu het nakijken. Ze hadden natuurlijk ook zelf die boeken in e-books versies kunnen uitgeven, maar zo snel denken ze daar niet. Nu Google al die literatuur beschikbaar gaat stellen knijpen ze hem; dankzij het internet is de reguliere boekhandel en alles wat daar aan Middeleeuwse gilde-structuren bijkomt – straks overbodig.
Het NUV (Nederlands UitgeversVerbond) tracht zich nog te beroepen op het omgekeerde systeem dat Google hanteert, waarbij auteurs en uitgevers niets wordt gevraagd, maar zelf bezwaar moeten aantekenen. Beetje inconsequent; toen Ab Klink het electronisch patientendossier instelde en iedereen daarin opnam tenzij je bezwaar maakte (wat ik gedaan heb), werd er positief gereageerd: waarom werd dat ook niet zo gedaan met het (nier-)donorschap? Kijk: daar was ik nou weer op tegen: het gaat bij het donorschap om de zeggenschap over het eigen lichaam, zelfs als je dood bent het ultieme privé-eigendom, maar in het geval van Googles wereldbieb gaat het om “ons” cultuurbezit. Of is er nu ineens een auteur die niet gelezen wil worden? Het zijn de uitgeverijen die de ontsluiting van dit cultuurgoed tegenhouden als het voor hun niet winstgevend genoeg is.
Het is niet langer tegen te houden: het internet heeft voor een vrije informatie-voorziening gezorgd. Opslagruimte kost in het digitale tijdperk bijna niets meer, itt papier en drukinkt. Beter dan te jeremiëren over “rechten” waar niets meer mee wordt gedaan (dáár zijn de auteurs de dupe van!) is het om zelf in het gat te springen en de boeken uit het eigen fonds online beschikbaar te stellen. Want het is inderdaad wel zorgelijk als Google straks de enige is die de wereldbibliotheek in handen heeft. Maar dat is toch nog altijd beter dan een zekere tocht naar de kelders der vergetelheid.

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • February 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr