RSS Feed for This PostCurrent Article

The World Owes Me A Living

Quotes, altijd interessant. Ik heb een abonnementje op de RSS feeds van Freedictionary, daar zitten ook dagelijks quotes in. De uitspraken van Mark Twain, die we natuurlijk vooral kennen als de schrijver van Tom Sawyer, zijn altijd goed voor diepere gedachten. Zoals deze, die ik vandaag aantrof:

Don’t go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first. – Mark Twain (1835-1910)

Ik herkende deze uitspraak van mijn geliefde boek “Looking Out for # One” van Robert Ringers. Ik heb al eens over dit boek geschreven. Even van mijn boekenplank halen, ver weg inmiddels want de inhoud van het boek heb ik mij volledig eigen gemaakt.

A person who has the absurd notion that anyone, particularly “the world” owes him anything is destined not only for a lifetime of failure, but tremendous bitterness and frustration as well. Until such a person gets such a presumptuous notion out of his head, he’ll never get out of the starting gate, much less succeed

Nou denk je natuurlijk weer: egoïsme! Inderdaad, die mooie filosofie, die helemaal niets met grijpen en graaien te maken heeft. In de omschrijving van Ayn Rand is egoïsme:

Egoism – rational self-interest – is the correct policy -’selfishness’. Involves not sacrificing yourself to others, nor sacrificing others to oneself. Man’s life is not ruled by conflict, it does not require martyrs. Neither does egoism rule out caring for those whom you value.

Als Ringers het bijvoorbeeld over liefde heeft, past hij hierop zijn “The-World-Owes-Me-A-Living-theorie” als volgt toe:

It goes without saying that you can’t afford to forget your lover’s Weight-and-Balance Happiness Scale, either. This definitely is the wrong area for yo to become an unthinking victim of the World-Owes-Me-A-Living Theory. I’ll tell you exactly how much love you can expect from a lover: the exact amount you earn. You can never be free to enjoy the goodies in life unless you seek to earn everything you wish to receive. That goes for money; it goes for friendship; it goes for self-respect; it goes for love. (p. 291)

En ik denk even aan een tekst uit de musical “Oklahoma”:

If you can’t give me all, give me nothing,
and nothing’s what you get from me

en weer terug naar Ringers, als hij het, meer algemeen, over vriendschap heeft:

Therefore, when you “sacrifice” for a friend, it is, hopefully, a conscious, rationally selfish action on your part. It’s a goodwill gesture towards another person whose friendship gives you pleasure.

Succes, zakelijk en privé, gaat altijd met een investering van eigen kant gepaard. Het is een van de zes afgeleide deugden van Ayn Rand:

Independence is one’s acceptance of the responsibility of forming one’s own judgments and of living by the work of one’s own mind, it is an orientation towards reality, not towards living off of others.

Een rationele kijk op de menselijke verhoudingen is de beste kans op geluk:

In existential terms, the moral man’s reward is life.
In emotional/spiritual terms, the concomitant reward is happiness.

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr