RSS Feed for This PostCurrent Article

Pasc@l zet de wereld op zijn kop

(Deze post staat ook op mijn cryonics weblog)

Ik geloof in waarden, maar niet in normen. Maar daar ben ik de laatste dagen dus toch even anders over gaan denken. Misschien moet ik mijn mening over mijn “normen en waarden”- theorie herzien : fatsoen zou aan ieder, en zeker aan journalisten moeten worden bijgebracht. Normen dus.

Wat’s geburt? Krijg – voor de zoveelste keer – een verzoek van een journalist om een interview over het altijd sensationele onderwerp Cryonics. Dit keer van het nieuwe en mij volstrekt onbekende blad Pasc@l. Nou heb ik al zo vaak interviews over dit onderwerp gegeven en de vragen zijn steeds hetzelfde – en de eruitvoortkomende artikelen steeds even beroerd – dat ik vraag: kan het ook per e-mail.

Dat kan, schrijft Pasc@l-medewerker Andreas Everaerts. Of ik maar gelijk een repliek wil schrijven op een meegestuurd artikel dat gaat over de “verplichting om dood te gaan”, enne…het moet minstens 2000 woorden lang zijn.

Da’s niet nix.

Ik denk er een dagje over, en krijg ondertussen een mailtje waarin meneer Everaerts aangeeft niet opdringerig te willen zijn, maar of ik nog mee wil werken?

In principe wel, maar mag ik vragen op wiens naam het komt te staan? En krijg ik er – nu er een compleet artikel van mij wordt gevraagd – ook voor betaald? En hoe zit het met mijn rechten? Wie is hier eigenlijk de journalist?

Krijg ik een verontwaardigd mailtje terug, waarin de voorlaatste zin is:

En nu wilt u dus betaald worden omdat wij u de kans geven uw overtuiging te verdedigen?

Hm, nou moet u eens goed luisteren meneer Everaerts. De juiste volgorde is dat u mij gevraagd heeft en niet omgekeerd. Ik verdedig mijn overtuiging waar en wanneer ik maar wil, onder andere op mijn eigen websites, zoals deze. Daar heb ik Pasc@l niet voor nodig. Ik betaal voor mijn webhosting en de domeinnamen en houd mijn websites in de lucht zonder lelijke advertenties. Ik betaal hiervoor met mijn eigen geld dat ik met eerlijk werken zelf heb verdiend. Over Cryonics schrijf ik ook en ik deel de informatie zonder iets terug te vragen. Maar ik wil graag controle houden over wat ik schrijf en ik zou niet weten waarom een of andere blaag rijk moet worden van mijn inspanningen, want dat is wat gebeurt: Everaerts wordt natuurlijk betaald voor het schrijven van zijn onbenullige e-mails en ik mag zijn blad vullen. Zo’n eer is dat niet.

HLN: Multimedia – Bedenker SeniorenNet lanceert seniorenmagazine ‘Pasc@l’ (55763):Pascal Vyncke, de bedenker van SeniorenNet, lanceert een maandblad voor 50-plussers. In ‘Pasc@l’ zet Vyncke het concept van een maanblad echter op zijn kop.

En zijn medewerkers zetten het fatsoen op zijn kop. Een 22-jarige die een gat in de markt ontdekt heeft en een tijdschrift maakt dat afgestemd is op 50-plussers – dat is tot daar aan toe. Maar ik maak me zorgen dat zelfs in het altijd zo keurige België het onfatsoen inmiddels begint toe te slaan.

Of word ik nu te oud voor deze wereld? Als ik dan nog maar niet zo seniel word dat ik dat blaadje moet gaan lezen.

Trackback URL

 1. 2 Comment(s)

 2. By Andreas Everaerts on Apr 9, 2008 | Reply

  U had uw ongenoegen ook aan mij persoonlijk kunnen overmaken, in plaats van het op het internet te pleuren. Of u had mij misschien ook de kans kunnen geven om me te verdedigen. In plaats daarvan schrijft u een tekst met halve waarheden en uit de context gerukte fragmenten uit een é-mail. En dan durft u iets te zeggen over “waarden en normen”…

  Ik heb niet gevraagd een repliek van 2000 woorden te schrijven, ik heb gewoon meegegeven dat het artikel 2000 tekens lang zou zijn. Ik wou u niet het idee geven dat het een erg uitgebreid essay zou worden. Het ging immers over een artikel van één pagina lang.

  Het is uw goed recht om niet mee te werken aan het artikel, maar laat dan even weten zodat we iemand anders kunnen zoeken die wél wil meewerken. Ook dat is fatsoen.

  Mocht u nog opmerkingen of vragen hebben, dan beantwoord ik die maaral te graag. Stuur even een mailtje naar Andreas.Everaerts@gmail.com en ik verhelp het misverstand. Fatsoen, weet u wel…

 3. By kuehleborn on Apr 9, 2008 | Reply

  Het is niet de bedoeling van dit weblog om nog wat na te ruziën, maar ik kan niet anders dan hier – na overleg met Dries Everaerts – de e-mail discussie publiceren. Zo schreef Dhr Everaerts op 20 maart:

  Beste mijnheer Overmeire,

  vooraleerst wil ik u hartelijk danken voor uw reactie.

  Pasc@l is een relatief nieuw blad, eerste nummer kwam in november 2007
  uit, en onze doelgroep wordt gevormd door actieve vijfigplussers;
  mensen die niet willen vastroesten en hun geest openstellen voor
  nieuwe ideeën.

  Het interview kans best via é-mail. Het concept volgende, zou u onze
  lezers uw standpunten over sterfelijkheid vertellen. Het artikel wordt
  namelijk opgehangen aan de vraag “Heeft de mens recht op eeuwig leven
  of heeft ie de plicht te sterven?”. Om u een idee te geven stuur ik u
  alvast de mening van een tegenstander, misschien kan u daar een beetje
  op voortbouwen. Het stukje zou ook minstens 2000 tekens lang moeten
  zijn, maar ik kan altijd nog enkele bijvragen stellen, natuurlijk.

  Ik dank u alvast bij voorbaat en wens u het beste toe!

  Vriendelijke groeten,
  Dries Everaerts

  Waarop ik reageerde met:

  Beste meneer Everaerts,

  Het schrijven van een artikel van ca 2000 woorden vind ik wel iets heel
  anders dan het geven van een paar antwoorden op vragen die zijn gesteld
  (en waarvan de meeste standaard zijn – ik heb vaker interviews gegeven).

  Als u een artikel van mij wilt zou ik graag willen weten of daar een
  vergoeding tegenover staat en zo ja hoe hoog deze is. Tevens wil dan
  garanties mbt copyright, bijvoorbeeld waar het gaat om het reproduceren
  van het artikel op internet.

  Groeten,

  George Overmeire

  En het antwoord was:

  Ik wou u telefonisch interviewen. U voelde daar niet veel voor, dus goed…
  dan maar per é-mail. Ik heb u het concept uitgelegd, waarbij toch duidelijk
  is dat u de lezers zou vertellen waarom mensen het recht hebben eeuwig te
  leven. In een later stadium kan ik eventueel bijvragen stellen, want dat is
  nu éénmaal het nadeel van interviews per é-mail, ik kan niet meteen inspelen
  op wat u zegt. En nu wilt u dus betaald worden omdat wij u de kans geven uw
  overtuiging te verdedigen?

  Nee, sorry, dat doen wij niet.
  (einde citaat)

  Tja, dan houdt het voor mij op.

  Cryonisten zijn er genoeg, in België lopen er zeker drie rond.

  Discussie gesloten.

 1. 1 Trackback(s)

 2. Mar 23, 2008: Cryonics » Blog Archive » Pasc@l zet de wereld op zijn kop

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr