RSS Feed for This PostCurrent Article

Respect en tolerantie

Niet meer met boogje om moslim heen:

Achtenvijftig Nederlanders, van Harry Mens tot Geert Mak riepen in Trouw van 2 januari op tot tolerantie en respect. Een unieke advertentie op de voorpagina, dat is nog nooit eerder gebeurd. En: ik ben het wel met ze eens. Het wordt tijd het ongenuanceerde debat weer eens in proportie te krijgen. Daarom mijn twee eurocent.

Tolerantie? Zeker. Ik ben libertarier en vind dat iedereen zijn leven mag vormgeven zoals hij dat zelf wil. Ik gun de Christen zijn Bijbel, de Moslim zijn Koran en de Communist zijn Kapital (pun intended ­čÖé ). Persoonlijk heb ik niets met die boeken (hoewel twee van de drie op mijn boekenplank staan), maar als het je stimuleert een beter mens te worden: lees en herlees die boeken.

Respect. Dat is een heel ander verhaal. Respect krijg je als je je respectabel gedraagt. Dat wil zeggen: de vrijheid die je voor jezelf opeist ook aan een ander gunnen. Uit ervaring weet ik dat Christenen en Communisten daar niet altijd even goed in zijn. Met moslims heb ik minder ervaring, maar van sommige verhalen word ik erg onrustig.

Respect en tolerantie is tweerichtingverkeer. Samen Leven, Samen Werken noemde Jan-Jaap van der Wal het geloof ik in zijn oudjaarsconference. En hij had gelijk. Hoewel ik niet permanent over de vloer heb liggen rollen van het lachen, had hij een hartverwarmende boodschap waarvan ik hoop dat-ie is overgekomen. Mooie grap uit zijn show:

moslimvrouw besluit ‘s ochtends voor haar gezin lekker ontbijtje te maken. Staat op om naar de bakker te gaan voor broodjes en zegt tegen haar man: “blijf jij nog maar even lekker liggen”. Toch, in haar haast om snel weg te sneaken, krijgt ze haar burka niet om. Ze raakt in de knoop en valt.

Vraagt Van der Wal: zal die moslimman daar om kunnen lachen? Zal hij zeggen: “j├┤h, wat doe je nou toch?” Zal hij de humor van de situatie inzien.

Daar gaat het wellicht om. Humor. Een beetje zelfrelativeringsvermogen.

Without lightness I achieve nothing; application and overserious effort confuse, depress and weary my brain. – (Montaigne)

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr