RSS Feed for This PostCurrent Article

Mens durf te leven!

Henk van Gelder schrijft in de NRC van vrijdag 21 december over de huidige populariteit van het lied “Mens, durf te leven” van Dirk Witte uit 1917. Het lied staat momenteel op het repertoire van Jim de Groot, Wende Snijders en Peter Faber, maar ook Ramses Shaffy heeft het gezongen. Mijn persoonlijke favoriete uitvoering is die door Willem Nijholt.

Opmerkelijk is de populariteit van het lied niet: het is een tekst met een verrassend actuele inhoud.

M E N S C H , D U R F T E L E V E N ! ( M E M E N TO V I V E R E )

Je leeft maar heel kort, maar een enkelen keer En als je straks anders wilt, kun je niet meer! Mensch, durf te leven

Vraag niet elken dag van je korte bestaan: Hoe hebben m’n pa en m’n grootpa gedaan? Hoe doet er m’n neef en hoe doet er m’n vrind? En wie weet hoe of dat nou m’n buurman weer vindt? En – wat heeft ‘Het Fatsoen’ voorgeschreven! Mensch, durf te leven!

De menschen bepalen de kleur van je das Den vorm van je hoed en de snit van je jas En – van je leven! Ze wijzen de paadjes waarlangs je mag gaan En roepen „o foei!” als je even blijft staan Ze kiezen je toekomst en kiezen je werk Ze zoeken een kroeg voor je uit en een kerk En wat j’aan de armen moet geven Mensch, is dat leven?

De menschen – ze schrijven je leefregels voor Ze geven je raad, en ze roepen in koor: Zóó moet je leven! Met die mag je omgaan, maar die is te min Met die moet je trouwen – al heb je geen zin En dáár moet je wonen, dat eischt je fatsoen En je wordt genegeerd als je ‘t anders zou doen Alsof je iets ergs hadt misdreven Mensch, is dat leven?

Het leven is heerlijk, het leven is mooi Maar- vlieg uit in de lucht, en kruip niet in een kooi! Mensch, durf te leven!

Je kop in de hoogte, je neus in den wind En lap aan je laars hoe een ander het vindt! Hou een hart vol van warmte en van liefde in je borst Maar wees op je vierkante meter een Vorst! Wat je zoekt kan geen ander je geven!

Mensch, durf te leven!

En kijk eens naar de omslag van de bladmuziek, getekend door Leo Gestel!

Doet me zeer sterk denken aan de omslag van Ayn Rand’s boek “The Virtue of Selfishness

Eigenzinnigheid, noemt Henk van Gelder het. En verzucht daarna dat er meer van dat soort liedjes moeten komen:

Waar zijn de liedjesmakers en zangers van tegenwoordig die zonder omhaal van woorden en zonder ironische uitvluchten voor hun mening uit durven komen?

Tja. Dat vind ik ook, maar het moet vooral de juiste mening zijn. Als het om eigenzinnigheid gaat, souvereiniteit, vrijheid, egoïsme zo u wilt, dan weet ik er nog twee: “Levenslang” van Robert Long en “Helena” van Cornelis Vreeswijk.

Robert Long’s tekst mag kennelijk niet gepubliceerd worden. Jammer. Aangezien de rest van de CD wat mij betreft prut is raad ik u aan het via p2p te proberen, want geld moet u er verder – met alle respect voor Robert Long, maar niet voor degenen die uit de ruif van zijn nalatenschap mee-eten – maar niet aan uitgeven.

Cornelis Vreeswijk is voor alle aspirant levenskunstenaars een studieobject op zich. Zijn liedjes klinken in het Zweeds meestal beter dan in het Nederlands, maar “Helena”, eigenlijk een vertaling van “She’s an easy rider”, is een pareltje, ook vanwege het mooie gitaarwerk.

Helena

Zie haar komen in de verte
Kijk maar goed
Want ze is vrij, Helena
En niet gebonden, zoals wij
En niet gevangen, zoals wij
Want ze is vrij, Helena

Geef haar maar de motorfietsen
En de open weg
Want ze is vrij, Helena
En ze leert liedjes van de wind
En zij maakt liedjes van de wind
Wat ben je vrij, Helena

Zij heeft maling aan haar vader
En haar moeder ook
Want ze is vrij, Helena
En waar ze heen gaat, weet ze niet
En of ze terugkomt, weet ze niet
Want ze is vrij, Helena

Alle wegen zijn langzaam
Omdat haar reis naar nergens gaat
Zonder centen
En zonder doel
En zonder rijbewijs
Want ze is vrij, Helena
En niet gebonden, zoals wij
En niet gevangen, zoals wij

Zie haar komen in de verte
Kijk maar goed
Want ze is vrij, Helena
En niet gebonden, zoals wij
En niet gevangen, zoals wij
Want ze is vrij, Helena

 

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr