RSS Feed for This PostCurrent Article

Wie wind zaait zal storm oogsten

Flinke taal van een agent, geciteerd in de Telegraaf van woensdag 28 november. Goed, ik ben geen vriend van de politie, zoals ik hier op dit blog al meerdere malen heb betoogd, maar ik kan de gelegenheid niet voorbij laten gaan om het even over het politieoptreden bij de leerlingenstakingen te hebben.

Zegt politieman Martin:

Wij, de politie, zijn in het algemeen terughoudend in het gebruik van geweld, maar als het vuurwerk, eieren en zelfs volle blikken frisdrang, toch een goeie 300 gram, opzettelijk naar ons toe gegooid worden, stapt men duidelijk over de grens van wat toelaatbaar is. Dan ben je aan de beurt. Wie wind zaait, zal storm oogsten.

Tjongejonge. Ik ben zelf leraar en ga dus dagelijks met die lieverdjes om. Ik weet wel dat ze soms het bloed onder je nagels vandaan kunnen trekken, maar als ik er zo op los zou slaan, al zou ik maar naar een leerling wijzen, zou het me mijn baan kosten. En terecht.

Scholieren hebben helaas een punt om te staken, al menen ze er natuurlijk geen f**k (om hun taal te spreken) van. Ze willen gewoon een excuus om niet naar de les te gaan. Maar het is waar dat scholieren vele nutteloze uren op school draaien wegens lesuitval en matige of geen opvang. Maar als er opvang is en leerlingen geacht worden om huiswerk te maken onder leiding van een andere docent, moeten alle zeilen bijgezet worden om ze aan het werk te krijgen. Leerlingen zijn gewoon liever vrij dan op school. En dat is eigenlijk logisch.
Onbevoegde docenten, ook een argument van LAKS, zijn eigenlijk helemaal niet zo’n probleem – dat beetje didactiek en pedagogiek wat ik in mijn opleiding gehad heb heeft me nooit een dienst bewezen; je leert het lesgeven in de praktijk. En dus is een enthousiaste zij-instromer met ervaring in zijn vak misschien wel een betere docent dan de opgebrande eerstegrader.

Het zou goed zijn als mevrouw van Bijsterveld na ging denken over maatregelen die er echt toe doen.

Die 1040 uur zijn onzin, maar leerlingen staken daar niet om, zoals eerder gezegd. Het zou logisch zijn als de leerplichtambtenaar zijn maatregelen nam en het ongeoorloofde verzuim zou beboeten. Scholieren hebben immers geen stakingsrecht. De ouder die hoopt dat de kinderen “letterlijk de schoolbanken weer worden ingeslagen” heeft niet begrepen wat zijn eigen rol als ouder is: er zelf op toezien dat je kind naar school gaat. Of anders de boetes betalen. Kinderen opvoeden is nu eenmaal hard werken, dat kun je niet afkopen door leraren – eigenlijk de duurst betaalde oppassers van Nederland – nog meer uren te laten draaien.

En de agenten die erop los hebben geslagen? Ontslaan! Zo gaan wij in dit land niet met elkaar om, toch meneer Balkenende? Een agent hoort zelf van onbesproken gedrag te zijn en onder alle omstandigheden zijn kalmte te behouden. Dat laatste lukt wellicht niet omdat agenten doorgaans niet uit het meest intelligente deel van de samenleving gerecruteerd worden. Kom je er met een gesprek niet uit, dan sla je erop los. Het leek op de beelden wel of ook Oom Agent wel zin had in een relletje.

Mijn conclusie is dat agenten en scholieren te weinig te doen hebben. Agenten moeten weer op boevenjacht en dan vooral de grote jongens. Daar betalen we ze voor, voor onze veiligheid, en niet om ze onze kinderen de schoolbanken (of de hersens) in te laten slaan.

En scholieren, ja die moeten weer gaan studeren. Niet dat gefröbel met een studieplanner en wat ge-internet in het studiehuis, maar écht studeren. Boeken lezen, wiskunde, talen leren, cultuur opdoen. Zich vormen tot weldenkende volwassenen. In de hoop dat ze nooit, ik herhaal: nooit de behoefte zullen voelen een uniform aan te trekken.

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr