RSS Feed for This PostCurrent Article

Radicals for Capitalism

A Freewheeling History of the Modern American Libertarian Movement.

Dit boek van Brian Doherty lijkt me erg interessant. Het is een overzicht van de geschiedenis van het libertarisme in Amerika – het land van de vrijheid bij uitstek. Althans, met dat doel is het ooit opgericht. Ze komen allemaal voorbij, de grote denkers van de vrijheid: Thomas Jefferson, Benjamin Tucker, Lysander Spooner, Ludwig von Mises, Friedriech Hayek, Isabelle Paterson, Rose Wilder Lane en natuurlijk Ayn Rand en Murray Rothbard. Op deze website wordt het boek uitgebreid besproken.

The libertarian vision is all in Jefferson. Read your Declaration of Independence: We are all created equal; no one ought to have any special rights and privileges in social relations with other men. We have, inherently, certain rights—to our life, to our freedom, to do what we please in order to find happiness. Government has one purpose: to help us protect those rights. And if it doesn’t do that, then it has to go, by any means necessary. Hard to imagine a more libertarian document; and there it is, one of the nearly sacred founding documents of the United States of America. (21)

En even verderop de Egoïstische Internationale:

All Hail to Armstrong, South Dakota
Land of the Free
You have yet to fill your quota
With a Federal Employee!
No one from Agriculture?
How do you farm?
No one from Justice?
Who keeps you from harm?
No one from Veterans?
By whom are you paid?
No one from Commerce?
How do you trade?
No one from Housing?
Who buildeth your shacks?
No one from Treasury?
Who takes your tax?
No one from Post Office?
Who sells your stamp supply?
No one from Military?
Who keeps your powder dry?
And no one from Security?
How, then, can you be Social?
If you have no single bureaucrat
To decide things equivocal?
Even the Department of the Interior
Is from Armstrong’s roster missed.
Tell me, Armstrong County,
How do you exist?
All Hail to Armstrong County,
Where there’s no “share the pelf,”
And despite the Welfare Staters,
Each does things for himself!
(274)

Of dit geweldige citaat van “Enemy of the State” Murray Rothbard:

Suppose that we were all starting completely from scratch, and that millions of us had been dropped down upon the Earth, fully grown and developed, from some other planet. Debate begins as to how protection (police and judicial services) will be provided. Someone says: “Let’s give all of our weapons to Joe Jones over there, and to his relatives. And let Jones and his family decide all disputes among us. In that way, the Joneses will be able to protect all of us from any aggression or fraud that anyone else may commit. With all the power and all the ability to make ultimate decisions on disputes in the hand of Jones, we will all be protected from one another. And then let us allow the Joneses to obtain their income from this great service by using their weapons, and by exacting as much revenue by coercion as they shall desire.” Surely in that sort of situation, no one would treat this proposal with anything but ridicule. For it would be starkly evident that there would be no way, in that case, for any of us to protect ourselves from the aggressions, or the depredations, of the Joneses themselves. . . . It is only because we have become accustomed over thousands of years to the existence of the State that we now give precisely this kind of absurd answer to the problem of social protection and defense. (380-1)

De staat, die zichzelf rechtvaardigt met de taak de zwakkeren te beschermen, wordt steeds machtiger. Benjamin Tucker schreef al:

“The State is said by some to be a `necessary evil;’ it must be made unnecessary,” he declared. “This century’s battle, then, is with the State: the State, that debases man; the State, that prostitutes women; the State, that corrupts children; the State, that trammels love; the State, that stifles thought; the State, that monopolizes land; the State, that limits credit; the State, that restricts exchange; the State, that gives idle capital the power of increase and, through interest, rent, profits, and taxes, robs industrious labor of its products.”

Dat lijkt veel op wat Max Stirner zegt:

De Staat en ik zijn elkaars vijanden. Elke Staat is een tirannie, of het nu over een enkeling of over velen is!”. (…) “De Staat heeft altijd maar één enkel doel: begrenzen, binden, ondergeschikt maken van het individu, hem onderwerpen aan de algemene zaak…De Staat tracht door middel van censuur, toezicht, politie, elke vrije activiteit te belemmeren, zij houdt die repressie voor haar plicht, ze is haar ingegeven door het instinct tot zelfbehoud. De Staat staat mij niet toe om al mijn gedachten tot het uiterste te beleven en ze aan anderen door te geven, die er wel degelijk ook recht op hebben. Anders gezegd zij snoert mij de mond.

En Proudhon – een anarchist uit het linkse kamp – doet er nog een schepje bovenop:

Regeren door de mens over de mens is slavernij. Geregeerd worden, dat is in het oog gehouden worden, geïnspecteerd, bespioneerd, bestuurd, gereglementeerd, gedecreteerd, in een ruimte opgesloten worden, geïndoctrineerd, vermaand, gecontroleerd, geschat, gewaardeerd, gecensureerd, gecommandeerd worden door wezens die daartoe de bevoegdheid noch de kennis of het vermogen bezitten. Geregeerd worden dat is bij elke handeling, bij elke transactie, bij elke beweging opgemerkt, geregistreerd, geteld, geprijsd, gezegeld, opgemeten, aangeslagen, tot bijdrage verplicht, gepatenteerd, vergunning verleend, gemachtigd, aanbevolen, flink aangepakt, gehinderd, hervormd, opgevoed, verbeterd worden. Het is onder het voorwendsel van openbaar nut en uit naam van het algemeen belang gebrandschat, afgericht, afgeperst, uitgebuit, toegeëigend, uitgeknepen, beetgenomen, bestolen worden en vervolgens bij de geringste weerstand, bij de eerste klacht bestraft, beboet, door het slijk gehaald, gesard, achter zijn vodden gezeten, de mantel uitgeveegd, afgerost, ontwapend, gekneveld, gevangen gezet, gefusilleerd, gemitrailleerd, berecht, veroordeeld, gedeporteerd, geofferd, verkocht, verraden en tot overmaat van ramp uitgespeeld, gejonast, beledigd, onteerd worden. Ziedaar de regering, ziedaar haar recht, ziedaar haar moraal. O menselijke persoonlijkheid! Is het mogelijk dat je zestig eeuwen lang ondergedompeld bent geweest in die laagheid?

De idee van de Vrijheid is dus niet een uitsluitend Amerikaanse aangelegenheid. Maar helaas heeft Proudhon voor het overgrote deel nog steeds gelijk. Zal echte vrijheid ooit gerealiseerd worden? Velen denken dat priesters en politici beter weten wat goed voor je is dan jijzelf en realiseren zich nauwelijks aan hoe hoog de prijs is die voor dat beetje veiligheid – of eigenlijk meer het gevoel van veiligheid – betaald moet worden.

Aan Benjamin Franklin is het volgende mooie citaat uit 1759 toegeschreven:

Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr