RSS Feed for This PostCurrent Article

The Six Pillars of Self-Esteem

Nathaniel Branden’s zelf-hulp boek staat in een hele traditie van boeken die instant psychotherapie geven. Zelf mag ik wel zeggen dat ik heel wat aan mezelf heb gezelf-therapeut, voor ik ben geworden wie ik eigenlijk wou zijn. Wayne Dyer’s “Niet morgen, maar nu” en “Geen zee te hoog” heb ik al lang geleden gelezen en nemen nog steeds een prominente plaats in in mijn boekenkast, hoewel ik ze niet meer nodig heb. Geweldige lectuur, tot Dyer zich vergreep aan de New Age: “Lessen in levenskunst” was het boek dat hij beter niet had kunnen schrijven maar ik hoop voor Dyer dat hij er rijk van geworden is. Zoals al eerder beschreven vind ik Robert Ringer’s “Looking out for #1” het beste op dit gebied, op de voet gevolgd door Harry Brown’s “How I Found Freedom in an Unfree World”.

Branden’s boek stond al een aantal jaartjes te wachten op mijn boekenplank: waarom verder lezen over een onderwerp waar ik persoonlijk mee klaar was?

Branden komt uit de school van Ayn Rand. Hij is zelfs een tijdje haar minnaar geweest, maar toen dat uitraakte wilde Rand hem ook niet meer in haar kring van Objectivisten hebben. In de 1970 editie van haar boek “The Virtue of Selfischness”, eerder verschenen in 1964 en samengesteld uit eerder gepubliceerde artikelen, schrijft ze dan ook:

P.S. Nathaniel Branden is no longer associated with me, with my philosophy or with The Objectivist (formerly The Objectivist Newsletter ).

Verlaten worden doet pijn, daar had zelfs de ultra-rationele Rand geen antwoord op. Want Branden werd als objectivistisch georienteerd psycholoog toevallig wel zeer gewaardeerd, terwijl Rand, die in de omgang niet bepaald makkelijk was, meer kritiek te verduren kreeg. Maar wat heeft Branden’s boek nu werkelijk te bieden?

Branden’s six pillars of self-esteem zijn:

 1. Living consciously: a mind that is active, rather than passive.
 2. Self-acceptance: to be self-accepting is to be on my own side, to be for myself. Self-acceptance entails our willingness to experience that we think what we think, feel what we feel, desire what we desire, have done what we have done and are what we are.
 3. Self-responsibility: I am responsible for the achievement of my desires – no one owes me the fulfillment of my wishes.
 4. Self-assertiveness. The willingness to stand up for myself, to be who I am openly, to treat myself with respect in all human encounters.
 5. Living purposefully:
  1. Taking responsibility for formulating one’s goals and purposes consciously.
  2. Being concerned to identify the actions necessary to achieve one’s goals.
  3. Monitoring behavior to check that it is in alignment with one’s goals.
  4. Paying attention to the outcomes of one’s actions; to know whether they are leading where one wants to go.
 6. Personal integrity: Integrity is the integration of ideals, convictions, standards, beliefs and behavior. When our behavior is congruent with our professed values; when ideals and practice match, we have integrity.

Tja, dat klinkt wel erg goed. Maar het verschil met Rand is toch dat Rand een betere basis legt. Neem bijvoorbeeld self-acceptance. Da’s nogal een open deur. Maar hoe kun je ‘s morgens tegen jezelf in de spiegel zeggen dat je ” ‘t waard bent”, als er diep van binnen een stemmetje zegt dat dat helemaal niet zo is? Want respect moet verdiend worden en dat geldt ook voor zelf-respect.

Ayn Rand’s deugden leggen wat mij betreft een betere basis voor een positief zelfbeeld, dat in het Amerikaans zo mooi “Self-Esteem” heet. Lees dus Peikoff’s “Objectivism, the Philosophy of Ayn Rand” of, beter nog, de samenvatting op deze website.

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr