RSS Feed for This PostCurrent Article

Klimaatpolitie bij NOS Journaal

Nog even en ik zeg mijn VPRO-lidmaatschap op en word lid van BNN. Nadat ze eerder al een geweldige klapper gemaakt hadden met hun Grote Donor-show kwamen ze gisteren onaangekondigd de weerman van het NOS-journaal storen om aandacht te vragen voor het klimaat.

Voorafgaand aan het journaal had BNN De Klimaatpolitie uitgezonden, een programma gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Nicolette Kluijver. Ik had het nauwelijks gevolgd – ik vind de berichtgeving over het veranderende klimaat doorgaans nogal tendentieus. Maar goed, iedereen heeft zo zijn ding om voor op kruistocht te gaan, dus waarom niet?

Schetst mijn verbazing toen Gerrit Hiemstra tijdens zijn weerpraatje ineens onderbroken werd door de klimaatdames in overall, die – zo leek het – rechtstreeks uit het voorafgaande programma de NOS-studio in waren gelopen om Hiemstra te vragen ook eens iets over het klimaat te zeggen.

Hiemstra was duidelijk in verlegenheid gebracht en wist zich geen raad, al helemaal niet toen hem dat mooie groene hart op zijn keurige colbertje geplakt werd, maar hij probeerde het beste ervan te maken. Enigszins van slag maakte hij zijn werk daarna af.

Echt helemáál geen humor had hoofdredacteur Hans Laroes, die in de NRC verklaarde:

“Hoe sympathiek ook, je blijft van het achtuurjournaal af. Zeker een bevriende omroep zou moeten weten dat dit echt tien bruggen te ver gaat”.

(Er zijn kennelijk ook niet-bevriende omroepen.)

Okay, het moet geen gewoonte worden, maar de actie van BNN was des te verfrissender omdat eco-activisten in het algemeen de neiging hebben om drammerig te worden. Deze ludieke actie maakte van het klimaat ineens een eh.. sexy onderwerp.

Overigens werd gisteren ook bekend dat het nog wel eens warmer is geweest op aarde:

Oldest DNA Ever Recovered Suggests Earth Was Warmer from PhysOrg.com
Ancient Greenland was green. New Danish research has shown that it was covered in conifer forest and, like southern Sweden today, had a relatively mild climate. Eske Willerslev, a professor at Copenhagen University, has analysed the world’s oldest DNA, preserved under the kilometre-thick icecap. The DNA is likely close to half a million years old, and the research is painting a picture which is overturning all previous assumptions about biological life and the climate in Greenland.

[]

Het valt dus misschien nog wel mee met het klimaat. Aandacht ervoor kan nooit kwaad, maar laten we behalve de aarde in ieder geval ook het hoofd koel houden. 

Trackback URL

 1. 1 Trackback(s)

 2. Jul 16, 2007: Urgenda - nog meer klimaat : Objectivisme - the Philosophy of Ayn Rand

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr