RSS Feed for This PostCurrent Article

P(r)ietPraat

De Zwartepieten-discussie komt zo langzamerhand mijn neusgaten uit….

Als je aan Sinterklaas gaat schaven kun je hem beter afschaffen

Dat viel vanochtend als citaat in de Volkskrant te lezen, opgetekend uit de mond van singer-songwriter Theo Nijland. En ik ben het met hem eens.

Sinterklaas is al heel lang niet meer het leuke kinderfeest. Het is niet langer nodig om kinderen een beetje op hun nummer te zetten als ze hun bordje niet leegeten of wel eens stout zijn. En de cadeautjes zijn al helemaal niet meer nodig. Kinderen zijn in het algemeen verwende ettertjes geworden, die gewoon alles al hebben, vaak – als het om gadgets gaat – meer dan hun ouders.

De winkeliers wrijven hebberig in hun handen en beginnen in september al hun snoepgoed in de winkel te leggen en in het geval van Smart Bit hun politiek-gendertechnisch incorrecte reclame-folders te verspreiden. Op vijf december zo rond 16.00 uur, terwijl sommige nerveuze ouders met drukke banen nog snel hun laatste inkopen willen doen om hun kroost de volgende ochtend niet voor schut te zetten tegenover hun klasgenoten, wordt de sinterklaasversiering al weggehaald en snel vervangen door kerstspullen, want de decembermaand is maar 25 dagen kort en zo veel tijd om winst te maken is er dus niet.

Het is dan wel crisis, maar we hebben het luxe genoeg om te discuzeuren over Zwarte Piet en of dat “zwart” nog wel van deze tijd is. Een regenboogpiet moet het worden. Omdat een groep nieuwe medelanders zich gediscrimineerd voelt. Wat natuurlijk niet de opzet achter het leuke Sinterklaasfeest is geweest, het is gewoon een overblijfsel uit andere tijden. Toen je – héél lang geleden – nog “nikker” mocht zeggen tegen wat later een “neger” moest worden genoemd en nog later een “zwarte” en het inmiddels zover is dat we geen “negerzoenen” meer mogen eten zolang ze zo heten en je de gekleurde medemens helemaal niet meer durft te benoemen omdat je niet weet of je het nog wel correct zegt. Het woord “allochtoon”? Stigmatiserend! Wat dan toch iets anders is dan discriminerend. Nieuwe Nederlanders noemen wij hen dan maar tegenwoordig.

De Volkskrant besteedde vanochtend wéér anderhalve pagina aan opinievorming rond de Pieten-prietpraat en dat is al een paar dagen aan de gang. 🙁 Is er geen nieuws meer?

Clous van Mechelen, liedjesschrijver en muzikant zegt

We zijn met z’n allen knettergek aan het worden, hier moet u mij maar niks over vragen.

Nou ja, het was hem dus al gevraagd en hij had eigenlijk ook al geantwoord, dus ik quote het toch maar even.

Tegen gekte helpt alleen humor. Zoals de column van Martijn Koning: “Het Sinterklaasfeest is kapot”, afgelopen zaterdag bij Spijkers met Koppen. Lekker faut, maar wel leuk

Sinterklaas is ongemerkt al naar Kerst verschoven, dus dat moeten we maar doorzetten vind ik. Als de magie eraf gaat door een paar ZielePieten, nieuwe Nederlanders en andere politiek-correctelingen, en het eigenlijk hoe dan ook alleen nog om de economie gaat, dan hoef ik niet meer.

Alleen Kerst dus. Het verschil tussen Sinterklaas en Santa Claus is niet zo groot.
En nu rustig afwachten tot de Partij voor de Dieren zich op het kerstverhaal stort; al die rendieren die SantaClaus moeten trekken, is dat niet sneu? En ik vind persoonlijk eigenlijk ook dat het lied “Rudolph, the Red-nosed Reindeer” niet meer kan, vanwege alle kinderkens die ooit gepest zijn geworden door hun klasgenootjes en daar slechte herinneringen aan over hebben gehouden. En SantaClaus zelf is natuurlijk te dik, geen goed voorbeeld voor onze jeugd. En waarom zijn het trouwens geen vrouwen?

We kunnen nog decennia voort.

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • February 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr