RSS Feed for This PostCurrent Article

Huwen uit liefde is goed voor het geld

Met deze kop deed de NRC donderdag 4 januari verslag van een onderzoek dat gedaan is door Tine de Moor en Jan Luiten van Zanden aan de Universiteit van Utrecht en waarvan het resultaat is neergelegd in het boekje “Vrouwen en de geboorte van het kapitalisme in West-Europa”. Het komt erop neer dat het besluit van paus Gregorius IX in 1234 dat huwelijken opwederzijdse instemming moesten berusten de economie een injectie gegeven heeft.

Het vrije, op consensus gebaseerde huwelijk blijkt veel gunstiger te zijn voor de economie dan een patriarchaal systeem zoals dat in China nog heerst.

Kunnen we hieruit nu afleiden dat vrijheid beter is, niet alleen voor de indivduele mens, maar uiteindelijk ook voor de maatschappij? Als geschiedenis is om ons een les te leren voor ons gedrag in het heden, dan kunnen politici een belangrijke conclusie trekken. Vrijheid is goed.

 

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr