RSS Feed for This PostCurrent Article

Paus laat condoomgebruik onderzoeken.

Jaja, Rome is weer in het nieuws. Dit keer laat de paus het condoomgebruik onderzoeken. Misschien moet het toch maar mogen. Het moet natuurlijk nog wel onderzocht worden.Eerder al, om precies te zijn 1982, liet de (vorige) paus onderzoeken of ze niet per ongeluk verkeerd hadden gedaan door Galilei te veroordelen. Hij had immers beweerd dat de aarde om de zon draaide en dat was tegen de leer. Na ongeveer 10 jaar waren ze eruit: de aarde draait inderdaad om de zon. Dat dachten wij allemaal al natuurlijk, maar in Rome gaan ze nu eenmaal niet over één nacht ijs. En dat lijkt me terecht, want de kerk heeft aardig wat angst gezaaid onder het gelovige deel van de wereldbevolking.

Op 6 oktober van dit jaar werd bekend dat het voorgeborchte of het limbus afgeschaft gaat worden. Uiteraard weer na uitgebreid theologisch onderzoek. Het voorgeborchte is een plaats waar kindertjes die sterven voor hun ouders ze hebben laten dopen naar toegaan. Ze mogen namelijk niet naar de hemel. De erfzonde, hè. Hadden Adam en Eva maar niet van die appel moeten eten – hoe lang is dat alweer geleden. Geen hemel dus, maar de hel is een te zware staf voor die kinderen, “dopelingen van begeerte” – ze wilden immers wel gedoopt worden, maar hun ouders bleven in gebreke. God is streng maar rechtvaardig en heeft voor die kinderen een soort wachtkamertje ingericht – ik weet nu waar IKEA het idee van het speelparadijs aan ontleend heeft.

Dertig theologen zijn vorig jaar op de zaak gezet en na een jaar waren ze eruit. Goed, dat voorgeborchte bestaat niet meer, geen zorgen dus meer als je je kindje dood in de wieg vindt. Helaas is er geen antwoord gegeven op de vraag wat er gebeurt met de kindertjes die ongedoopt zijn gestorven voor afschaffing van het limbus.

Het is eigenlijk een interessant fenomeen, de katholieke kerk. Het hele systeem van geloofsregels is zo perfect gesloten dat het, als je erin opgegroeid bent, vrijwel onmogelijk is ervan los te komen. Niet omdat het niet mag: de dwang is uitsluitend psychisch. En het werkt nog ook; het geloof dat je kind niet gered kon worden is voor veel mensen nog erger dan de dood van hun kind zelf, en dat zet mensen er toe aan hun kind zo snel mogelijk te laten dopen, in plaats van die keus aan het kind zelf over te laten als het oud genoeg is. Degene die dat bedacht heeft was een psycholoog.

Zo verbiedt de kerk dus al jaren het gebruik van condooms. Als vrijdenkend mens zou je denken: als God bestaat maak ik het later zelf wel met de grote baas in orde. Maar nee; overtuigd van de onfeilbaarheid van de paus hebben hele volksstammen zich in het ongeluk gestort en indachtig het “Gaat heen en vermenigvuldigt u” behalve de mensheid vooral het aids-virus vermenigvuldigd. En nu heeft paus Benedictus XVI een dossier van bijna tweehonderd pagina’s laten samenstellen over theologische en wetenschappelijke aspecten van condoomgebruik. De Congregatie voor de Doctrine van het Geloof gaat zich daarover buigen.

De ironie is dat je de tegenwoordige paus eigenlijk nog moet waarderen om zijn moed. Hij durft een aantal doctrines die echt te onzinng zijn voor woorden af te schieten en waarschijnlijk komt hij niet om de gebruikelijke procedures heen. Te hard van stapel lopen kan ertoe leiden dat de conservatieve kliek in Rome zich tegen hem gaat keren en dan zijn we nog verder van huis. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat de beminde gelovigen door een al te radicale ommekeer het vertrouwen in Rome totaal gaan veliezen en zelf gaat beslissen wat goed en fout is. Op zich zou dat niet zo slecht zijn natuurlijk. De realiteit is toch dat de kerk zich al eeuwen lang zeer hoogmoedig gedraagt door te claimen de enig ware kennis over God’s wil in pacht te hebben. Daarmee heeft de kerk heel wat mensen diep ongelukkig gemaakt; als God bestaat zou hij zich diep moeten schamen over zijn grondpersoneel.

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr