RSS Feed for This PostCurrent Article

Looking out for #1

Ik ben op het moment Robert Ringer’s boek “Looking out for #1” aan het herlezen. Het is een geweldig boek voor iedereen die echte vrijheid wil. Vrijheid wil niet zeggen: doen waar je zin in hebt, maar je eigen waarden-systeem kunnen volgen.

Ik kocht het boek in 1997 bij de American Bookshop in Den Haag, eigenlijk op zoek naar een ander boek van Ringers. Het was er niet, maar wel dit boek. Ik pakte het en las de eerste alinea van het voorwoord:

Anyone who is familiar with my philosophy would be disappointed if I didn’t say that my sole reason for writing this book was to make as much money as possible.

Zo’n statement zou veel mensen afschrikken, maar ik begreep dat ik te maken had met een schrijver die het rationeel egoisme niet alleen preekte maar ook praktizeerde.

Er zijn natuurlijk meer boeken over rationeel egoisme: je hebt Max Stirner met “Der Einzige und sein Eigentum”, natuurlijk, maar ook Ayn Rand met “The Virtue of Selfishness” en “The Fountainhead”, en je hebt Harry Brown met “How I Found Freedom in an Unfree World”. Voor beginners is Wayne Dyer altijd de moeite waard, vooral “Geen zee te hoog” (“The Sky is the Limit”), maar helaas is Dyer na dit voortreffelijke boek een beetje eh…zweverig geworden. Wat mij bij Ringer zo aanspreekt is zijn down-to-earthe taalgebruik. Geen fratsen. Egoisme is geen filosofie van grijpen en graaien, maar eenvoudig een filosofie van jezelf op de eerste plaats stellen (en begrijpen dat de ander dat ook doet). Verantwoording nemen voor wat je wilt en weten en accepteren dat daar een prijskaartje aan hangt – een hogere waarde voor een lagere inruilen. Waren we allemaal maar egoist. Volgens Ringer zijn we dat ook, alleen niet allemaal rationeel.

Het zou de moeite waard zijn het boek uitgebreid te bespreken, misschien doe ik dat nog wel eens, maar nu even niet. Ik volsta met Ringer’s “Three Type Theory”. Er is volgens Ringer geen tegenstelling tussen egoisme en altruisme, altruisme bestaat niet. Er zijn alleen drie soorten egoisten:

A Type Number One is an individual who understands and openly acknowledges that he always acts in his own selfinterest. A Type Number Two is a person who acts in his own self-interest, but tries to make you believe otherwise. A Type Number Three either doesn’t understand or doesn’t want to understand that he always acts in his own self-interst. He therefore feels very sincere when he tries to make you believe he’s thinking of you first.

Ringer werpt vervolgens een helder licht op wat hij noemt “The Line-Drawing Game”.

Every person subjectively draws his own lines concerning what is and is not proper action, based either on his own moral standards, the moral standards of others, or what is convenient for him at the time of action. (…)Through his every action (or inaction) he advertises to the world on which side of which lines he stands.

The conflict arise when Absolute Moralists begin drawing lines for people other than themselves. (…) Unfortunately, there has never been a scarcity of crusaders, bureaucrats and would-be dictators willing to step forth and draw lines for everyone. And since the reality is that all members of a society can never agree simultaneously on even one thing, any line drawn by others – under the guise of a commandment, a law or any other facade – is destined to make many people unhappy.

Though we have no choice but to participate in the [Line-Drawing] Game, it is within our power to be satisfied drawing lines only for ourselves and resisting the urge to draw them for others.

Rationeel egoïsme, wat een prachtige filosofie. Geen normen, maar waarden (hoort u mij, meneer Balkenende?). Mind Your Own Business; laat de ander met rust.

 

Trackback URL

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • February 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr