RSS Feed for This PostCurrent Article

Doodstraf in Frankrijk

Op het eerste gezicht lijkt dit een schokkend bericht: dat ons geliefde vakantieland en partner in de Europese Unie de doodstraf toepast hadden we niet verwacht. En nog wel op een zeer gerespecteerde burger, nl. Dr. Raimond Martinot en zijn vrouw.

In tweede instantie lijkt de titel opruiend: Martinot is immers bijna vier jaar geleden, op 22 februari 2002, al overleden en ligt op zijn verzoek naast zijn 18 jaar eerder overleden vrouw Monique ingevroren in zijn eigen vrieskist in zijn kasteel in Nueil-sur-Layon in West Frankrijk.

De wens om na je dood te worden ingevroren in plaats van je te laten begraven of cremeren is niet helemaal uniek. Sinds James Bedford in 1967 zich als eerste liet invriezen is er een toenemend aantal cryonisten te vinden in de wereld. In Amerika, waar dit is toegestaan, zijn inmiddels ruim 140 cryonauten, mensen die zijn ingevroren, in de hoop in de toekomst door nog te ontwikkelen technologie te kunnen worden gereanimeerd en genezen. In Europa is een toenemend aantal cryonisten � waaronder ondergetekende – te vinden die lid zijn van een van de Amerikaanse cryonics-providers: Alcor of het Cryonics Institute. Het bewaren van ingevroren lichamen is in Europa namelijk nergens toegestaan, dus moet men na zijn dood naar Amerika worden vervoerd.

Een dure grap. Martinot dacht dit alles te omzeilen door zijn vrouw Monique gewoon in te vriezen in zijn eigen vrieskist. Omdat Matinot een gerespecteerd man was in Frankrijk werd dit min of meer gedoogd. Na zijn eigen dood werd hij, op zijn verzoek, door zijn zoon bijgezet in dezelfde vrieskist. Onmiddelijk kwamen de Franse autoriteiten in actie en probeerden dit te verbieden. De europese cryonisten tekenden protest aan tegen het voornemen van de franse regering de Martinots te laten begraven of cremeren. Na heel wat getouwtrek was het het Amerikaanse dorpje Nederland, in Colorado, dat aanbood het overleden echtpaar te willen bewaren.

Daarmee was de kou even uit de lucht. Maar nu is kennelijk toch besloten dat Remy Martinot zijn ouders uit de diepvries moet halen.

met als reden

the interests of public order and public health http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4600192.stm

Het is jammer dat Martinot zijn zaakjes niet geregeld heeft bij Alcor of het CI. Invriezen brengt schade toe aan de lichaamscellen, daartegen moeten voorzorgsmaatregelen genomen worden en dan nog is er de kans dat het niet werkt. Een gewone �straight freeze� is zeer waarschijnlijk kansloos. Het concept cryonics vraagt een vooruitziende blik en de moed maatregelen te nemen. Die vooruitziende blik kun je niet van regeringsleiders verwachten. Desondanks is het jammer dat de Franse regering niet bereid is in het experiment te springen en de Martinots een kans te geven; hoewel de Martinots in de dagelijkse zin van het woord al jaren dood zijn komt de uitspraak vanuit cryonistisch standpunt bezien neer op de doodstraf. Zou het aanbod uit Colorado nog gelden?

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr