RSS Feed for This PostCurrent Article

TNT-Post perikelen.

Wie verstuurt er nog brieven in het digitale tijdperk? Ik nauwelijks, maar soms moet je wel, zoals toen ik laatst een kennis in Duitsland iets wilde toesturen. Een dame die zichzelf inmiddels te oud vindt voor het internet – haar keus en ik respecteer het. Ik dus netjes een ouderwetse brief schrijven – pen, papier, enveloppe, dat soort zaken uit de prehistorie – en op weg van werk naar huis even bij een postkantoor langs om een postzegel te kopen voor verzending naar het buitenland. Na onacceptabel lang in de rij te hebben gestaan (er zijn toch nog aardig wat klanten voor slakkenpost) had TNT post ook nog de service postzegels tegenwoordig alleen per 5 stuks te verkopen.

Huh?

Ik vraag slechts de dienst één brief naar Duitsland te verzenden, dus het lijkt mij prima dat dat ook één keer in rekening wordt gebracht. Zo werkt het bij mijn bakker, bij mijn slager, bij mijn tankstation en dus ook bij de post. Nee dus, je betaalt ook alvast voor de volgende vier keer dat je een brief naar Duitsland wilt versturen. Dat doe ik zo weinig (ongeveer één keer per jaar), dat tegen de tijd dat ik aan de derde zegel toe ben, waarschijnlijk de tarieven alweer verhoogd zijn. Kan het niet met een stempeltje? Helaas niet en aangezien ik die aardige dame uit Duitsland niet teleur wilde stellen dus maar overstag gegaan voor een veel te dure postzegel.

Inmiddels had de TNT-post een klaagbrief bij ons in de bus gedaan dat met het oog op de terugtredende overheid en de vrije marktwerking nu ook andere spelers in het postbedrijf mijn brievenbus zouden bezoedelen. Gezeur natuurlijk, want decennia lang heeft de TNT als PTT van ons belastinggeld hun monopolie mogen uitoefenen. Maarruh….of ik er maar rekening mee wilde houden dat er, nu ze op eigen benen moeten staan, verschillende postbestellingen op een dag konden zijn en dat als er een poststuk niet bezorgd zou zijn dat níet aan de TNT zou hoeven te liggen.

In het verleden werden er geregeld poststukken niet bezorgd, met name mijn mooie tijdschriften werden nogal eens door de postbodes van (toen nog) de PTT achterover gedrukt, dus veel verschil maakt het mij niet uit.

Echt bont maakte de TNT-post het echter onlangs toen ik eens vergeten was een postzegel te plakken. Ik moest voor de informatiebeheergroep mijn inkomsten opgeven om uit te rekenen hoeveel ik geacht werd aan de studie van mijn kinderen bij te kunnen dragen. Je zou denken dat ze dat makkelijk zelf na kunnen kijken, want alles zit tegenwoordig in de databank van de belastingdienst, maar dat is toch werk voor ze, dus mag ik het ze zelf vertellen. Dat kan kennelijk niet via het internet, dus sturen ze mij een formulier toe. Ik schrijf eerlijk de juiste bedragen van mijn belastingopgave van vorig jaar over en stuur het op. Aangezien overheidsdiensten in het verleden met een antwoordnummer werkten, denk ik niet aan de postzegel. Stom van me, de overheid is inmiddels zover teruggetreden, dat zelfs dat er niet meer afkan. Ik had moeten plakken. Omdat ik dat niet gedaan heb, weigerde IB-groep mijn brief aan te nemen. Terecht, ik doe wel het werk voor ze, maar daarom gaan zij nog niet mijn postzegel betalen. En dus kreeg ik een kaartje van de TNT dat ze kosten hadden moeten maken voor mij om de brief weer naar mij te retourneren. € 1,32 voor het niet bezorgen van mijn brief!

En dan:

Indien u het poststuk opnieuw bij TNT Post aanbiedt, denkt u dan aan de juiste frankering

Even smakelijk om gelachen!

 1. Als ik geen postzegel plak heeft TNT post ook geen verplichting mijn brief te bezorgen, dat zijn de regels van het spel. TNT is nu toch een zelfstandig bedrijf? Eigen risico dus als ze dat toch doen.
 2. Dat IB-groep weigert is eigenlijk te gek voor woorden – zij hebben NB namens de overheid, mij om die info gevraagd, omdat dat kennelijk goedkoper is dan het zelf even op te zoeken. Maar als ik TNT was geweest had ik, als ik al zo stom was geweest de brief  te bezorgen, zeker de brief na de weigering gewoon weggegooid – graag of niet, zou ik gedacht hebben en een verloren zaak zo snel mogelijk afkappen om verder verlies te voorkomen.
 3. Nee, de TNT laat na weigering de brief keuren, bestempelen en plakt er een gigantisch grote kaart op met de mededeling dat zij zojuist kosten voor mij hebben gemaakt. Larie – het is hun keus die kosten te maken. Om geen van die handelingen heb ik gevraagd, en waar ik wel om gevraagd heb, hebben ze niet gedaan, dus ik voel mij niet verplicht te betalen.
 4. Als ik bij een facilitair bedrijf, laten we zeggen mijn energieleverancier, te laat betaal krijg ik doorgaans een boete, maar die is niet drie keer het bedrag dat ik had moeten betalen. Bovendien is dan wel de energie geleverd, terwijl de TNT nog helemaal geen prestatie geleverd had – de brief was namelijk nog helemaal niet bezorgd, wel was de enveloppe onbruikbaar geworden door de kaart en de stempel, die kennelijk indruk op mij moest maken.
 5. Tot slot gaf TNT nog blijk van impotentie door erop te zetten “u heeft tien dagen de tijd om te betalen”. Waar halen ze het recht en de middelen vandaan om dit af te dwingen?

Ik heb natuurlijk niet betaald. Ik ben een eerlijke kerel, dus bij mij had de TNT een goede kans gemaakt als ze hadden gezegd “Wij hebben uw brief bezorgd, maar u bent vergeten porto te plakken. Misschien wilt u dit alsnog aan ons voldoen op rekeningnummer etc…”. Zij zouden de dienst van het bezorgen hebben geleverd, waren klantvriendelijk geweest en hun verlies, als ik niet zou hebben betaald, was tot een minimum beperkt gebleven. Nu hebben ze met hun arrogantie voorgoed mijn goodwill verspeeld.

Als libertariër ben ik natuurlijk voor een terugtredende overheid. Ik ben eigenlijk zelfs voor helemaal geen overheid. Maar er is nu eenmaal wel een overheid omdat we in Nederland besloten hebben dat we niet zonder kunnen. Ik vind het goed en speel het spel wel mee. Maar zou het dan niet prettig zijn als die overheid zich bezig hield met zaken die de infrastructuur van ons land betreffen en dus, naast de energievoorziening, de wegenaanleg, het openbaar vervoer, eventueel het onderwijs, zolang het nog nodig is, met de postbezorging? Niets van dit alles – de overheid treedt terug uit de openbare zaken en dringt als tegenprestatie steeds verder in ons privé-leven binnen.

Het gaat niet zo best met TNT post. Maar goed ook; een bedrijf dat zijn verleden als overheidsbedrijf vergeten is en dezelfde klanten die het bedrijf met hun belastinggeld ooit op poten geholpen hebben nu zo hufterig behandelt mag van mij snel failliet gaan.

Trackback URL

 1. 1 Comment(s)

 2. By Harm on Sep 1, 2011 | Reply

  Ik had vandaag hetzelfde – zo nutteloos. Het was notabene een declaratie naar mijn zorgverzekeraar dus nu krijg ik misschien nog incassokosten erbij ook nog.

  De oplossing die je aanbiedt is uitstekend, ik zou gerust 2 euro overmaken naar TNT als ze dan tenminsten mijn brief hadden bezorgd (i.p.v. nu 3 postzegels kopen en zitten met een onbezorgde brief).

  Ik begrijp dat het ergerlijk is, het gaat ook slechts om 2 cent, dat geld kunnen ze krijgen maar bezorg dan ook mijn brief…

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • February 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr