RSS Feed for This PostCurrent Article

De smalle moraal

Ir. Bas van der Vlies, voorzitter van de SGP-fractie in de 2e kamer, vindt de moraal van de liberalen te smal. Schrijft hij dinsdag 20-12 in de NRC. Nee, dan de moraal van de SGP, die, het wordt er nog even bij verteld, behalve beter dan de moraal van de liberalen, ook veel beter is dan de moraal van de Islam.

Zo stelt hij

Men lijkt zich niet te kunnen voorstellen dat je homoseksualiteit kunt afkeuren zonder homofoob te zijn, dat je mannen en vrouwen verschillende posities kunt toekennen zonder vrouwvijandig te zijn en dat je je kunt bemoeien met de opvattingen van anderen zonder intolerant te zijn.

Interessante zin. Ik vind dat dhr van der Vlies zijn inspiratie uit zijn geloof in God en de bijbel mag halen. Ik wil over het bestaan van God en de waarde van de bijbel ook wel een discussie met hem aangaan, en zonder intolerant of respectloos te zijn. Wat dhr. Vander Vlies echter wil is, zonder de moeite te nemen het bestaan van God en de waarde van de bijbel als woord Gods aan te tonen, mij zijn waardensysteem opdringen. Ik ben dan zeer intolerant; Mind Your Own Business, meneer van der Vlies. Ook vezuimt dhr. van der Vlies aan te geven wie de verschillende posities aan mannen en vrouwen toekennen. Als vrouwen er zelf voor kiezen dat hun plaats achter het aanrecht en niet in de politiek is, is daar wat mij betreft niets mis mee, maar het toekennen van de verschillende posities zal wel door SGP-mannen gedaan worden, die daarbij natuurlijk niet het slechtste deel voor zichzelf houden. Als er vrouwen zijn die ervoor kiezen daarbij te willen horen is dat mij best, maar ik moet er niet aan denken dat dhr van der Vlies het voor het zeggen gaat krijgen in Nederland.

Wat betreft de bezwaren tegen homoseksualiteit geen woord. Alle kerkgenootschappen hebben een reputatie als het gaat om de verdrukking van homo’s. Dat ze niet zeggen dat ze homo’s van een flatgebouw gooien, waar Van der Vlies nog prat op gaat ook, zou weleens kunnen komen omdat ze die macht op dit moment niet meer hebben. En, natuurlijk hebben volgens de SGP homo’s evenveel recht op liefde als ieder ander mens (de zin opschrijven is al discriminerend), maar dan ook wel de liefde zoals Van der Vlies die heeft en beleeft.

Nu gaat Van der Vlies het hebben over zijn eigen kliek, “een eigenwijze, maar goed gewortelde minderheid met uitstekende normen en waarden””. Natuurlijk ook weer zonder dit geloofwaardig te maken door te zeggen over welke normen en waarden we het precies hebben. De uitdrukking “normen en waarden” staat mij trouwens tegen: normen zijn namelijk de waarden van de ander die aan mij opgelegd worden. Een van die waarden is wel duidelijk: “hoe kunnen we huwelijk en gezin beschermen?” vraagt Van der Vlies. Alweer: zijn waarde wordt voor mij een norm. Als Van der Vlies zijn huwelijk en gezin zo belangrijk vindt, zal ik hem niet op andere gedachten proberen te brengen, maar waarom moet heel Nederland in dat keurslijf? Zijn andere samenlevingsvormen per definitie minder? Volgens Van der Vlies wel: “mensen raken verstrikt in hun eigen vrijheid”. Daar komt de aap uit de mouw: Van der Vlies heeft het zelf nodig in een gouden kooi te leven om op het juiste pad te worden gehouden. Ben ik dan wel veilig in zijn utopia (om zijn eigen uitroep te parafraseren).

Van der Vlies is bang in een “liberaal korset” te worden gewrongen. Echte vrijheid betekent echter dat hij zijn godsdienst mag belijden als en zoals hij dat wil, maar wel voor eigen rekening. Graag wil ik mijn niet-godsdienstig zijn op mijn manier belijden, en uiteraard: ook voor eigen rekening. Zijn “korset” betekent dus dat hij zijn waarden mag behouden, maar geen norm voor de ander mag aanleggen. Als we dat van elkaar erkennen kunnen we het met wederzijds respect aan de borreltafel eens hebben over God, waarden, het nut van het leven en al die zaken waar Van der Vlies van beweert er het begin van een antwoord op te hebben.

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr