RSS Feed for This PostCurrent Article

Paternalisme

Dankzij de Europese wetgeving mag Microsoft niet meer zomaar de internetbrowser Explorer verplicht installeren op iedere Windows computer. Dank u wel, mevr. Smit-Kroes, want als ik het goed begrijp hebben we aan u te danken dat de onwetende gebruiker nu weet dat hij een keuze heeft – de wetende gebruiker wist dat namelijk allang. Wist u dat zelf eigenlijk al, of heeft u gewoon een populistisch besluit genomen?

Ik snap de hele ophef niet – het is pure jaloezie op het succes van Bill Gates. Microsoft heeft een product gemaakt voor de massa, voor iedereen die gewoon een computer nodig heeft, maar niet hoeft te weten wat er onder de motorkap zit: Windows. En dus Explorer en Outlook – goed genoeg voor de familie doorsnee. Voor de goede orde: de concurrenten hebben zoiets ook: Linux – voor de übergeek – heeft Firefox als standaard browser (overigens afhankelijk van welke desktop je kiest), Mac – ik zou zeggen voor de untergeek – heeft Safari. De andere browsers, zoals bijvoorbeeld Opera, hebben maar een klein marktaandeel en worden nooit standaard meegeleverd, maar zijn altijd te installeren als je daar de voorkeur aan geeft, ook onder Windows.

Alle besturingssystemen zien er gaandeweg hetzelfde uit; je hoeft allang geen programmeur meer te zijn om Ubuntu of OpenSuse te kunnen gebruiken – het lijkt trouwens verdomd veel op Windows – en Mac neemt je helemaal alles uit handen, werkt inmiddels (net als Linux) ook met Windows applicaties, maar ziet er qua design gewoon erg mooi uit. Alleen ben ik niet bereid 50% meer te betalen voor een computer die alleen maar wit is ipv zwart (en qua specificaties en performance hetzelfde biedt als een IBM-kloon), maar mooi is het zonder meer.

Bill Gates heeft het grootste marktaandeel en is dus de zondebok. Belachelijk. Ten eerste heb ik mijn Windows-computer zo ingesteld dat mijn favoriete browser de default instelling is. Dat kan heel goed in Windows, kon eigenlijk altijd al en je hoeft daar geen whizzkid voor te zijn. Mijn favoriete browser is Firefox en vooral omdat je hem zo geweldig kunt uitbreiden met allerlei add-ons. Natuurlijk staat Explorer nog wel op mijn systeem, en dat is hard nodig, want er worden nog altijd websites gemaakt die alleen in Explorer werken, zoals bijvoorbeeld het schooladministratiesysteem Magister, dat zo’n 70% van de Nederlandse scholen bedient. Het invoeren van cijfers van leerlingen werkt niet onder Firefox. Er zijn nog wel wat voorbeelden te vinden, gaat de Europese Commissie die ook allemaal aanpakken? Want anders heeft het geen zin, natuurlijk.

Nu werd ik bij de wekelijkse updates van Windows Microsoft deze week met het browserkeuzescherm opgezadeld, met de mededeling dat itt andere updates, een eventuele installatie niet ongedaan kon worden gemaakt. Ik hem dus maar niet installeren, je hebt toch al gewoon een keuze voor een bepaalde browser? Maar dat stomme ballonnetje bleef maar jengelen onderin, dus uiteindelijk maar toegegeven en er even opgezet. Weer wat kostbare bytes van mijn harde schijf afgetroggeld die ik liever in dienst van mijn creativiteit en productiviteit zou hebben gesteld.

Het argument is natuurlijk dat nu eenmaal niet iedereen weet hoe hij een andere browser als default moet instellen en dat de zwakkeren dus tegen de overmacht van Microsoft beschermd moeten worden. Jaja, zoals altijd zijn de zwakken in de samenleving hét argument van de overheid om iedereen de wet voor te kunnen schrijven en de wereld weer wat stroever om haar as te laten draaien. Die zwakkeren hebben namelijk geen benul wat er allemaal te koop is – het zijn tenslotte niet voor niets zwakkeren – en zijn blij dat iemand (Bill Gates) dit alles zo netjes en betaalbaar voor ze heeft bedacht. Waarschijnlijk weten ze niet eens (en willen ze ook niet weten) dat er nog andere opties zijn; die mensen gaan gewoon naar Dixons, Mediamarkt, BCC of een willekeurige andere dozenschuiver en vragen naar een computer met een sexy monitor of een soepele betalingsregeling. Wijst u er maar een aan, meneer.

Een browserkeuzescherm?  Iemand die niet kan bedenken dat personaliseren meer is dan het kiezen van een ander bureaublad heeft waarschijnlijk helemaal geen behoefte aan een andere browser – zo’n persoon wil gewoon een beetje surfen en e-mailen en de rest zal hem een zorg zijn. Zoals altijd denk ik: laat de mensen nou met rust en neem eens een besluit dat dingen mogelijk maakt en niet alleen maar verbiedt.

Trackback URL

Post a Comment

 • Ayn Rand

 • Tag Cloud

 • Recent Posts

 • Pages

 • Recent Comments

 • Archives

 • Categories

 • January 2018
  M T W T F S S
  « Sep    
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Subscription Options:

  Subscribe via RSSSubscribe via LinkedInSubscribe via FlickrSubscribe via Google+Subscribe via YouTubeSubscribe via PinterestSubscribe via Tumblr